reklama

Nealkoholovú tukovú chorobu pečene neradno bagatelizovať.

Základný princíp vzniku nealkoholovej tukovej choroby pečene je známy niekoľko storočí. Násilným dokrmovaním husí (štopanie) či kačíc sa totiž „odjakživa“ u nás docieľovalo, aby bola ich pečeň veľká, bohatá na tuk.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Následne majstri kuchári dokážu vykúzliť mnoho, síce nezdravých, no mimoriadne obľúbených kulinárskych špecialít. Menej si uvedomujeme, že sa sami mnohokrát meníme na „dobrovoľne štopajúce monštrá“. Ako dôsledok blahobytného spôsobu života, so zvýšeným príjmom sacharidov, nadmernou telesnou hmotnosťou a katastrofálne chabými pohybovými aktivitami

 Mechanizmus vzniku nealkoholovej tukovej choroby pečene bol rozlúštený nie tak dávno aj s dodatkom, že ešte nemusí ísť o jeho úplnú a definitívnu podobu. Podrobnejšie sme ho uviedli v predchádzajúcom blogu. Podstatné je, že pokiaľ si nevstúpime do svedomia, skôr či neskôr, ale takmer stopercentne, za vyvinie zápal pečene (steatohepatitída) a postupne pečeňová cirhóza. Vznikne zrazu veľký problém, ťažko zvládnuteľný, mnohokrát aj neriešiteľný.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obr. 1: Násilným dokrmovaním husí (štopaním) sa u nás odjakživa „vyrába“ tukom prerastená pečeň, ilustračné foto zdroje:  https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2892242/elektricky-krmic-dokrmovat-husi-kacic http://www.borsonline.hu/aktualis/a-zsirtartalma-miatt-draga-a-hizott-maj/164274
Obr. 1: Násilným dokrmovaním husí (štopaním) sa u nás odjakživa „vyrába“ tukom prerastená pečeň, ilustračné foto zdroje: https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2892242/elektricky-krmic-dokrmovat-husi-kacic http://www.borsonline.hu/aktualis/a-zsirtartalma-miatt-draga-a-hizott-maj/164274 

 Z hľadiska vývoja ochorenia je povzbudivé, že pri jeho správnom a včasnom podchytení, kombináciou podporných liekov, diétnych a režimových opatrení, je ho možné dnes úplne vyliečiť. Našťastie, má pečeň nielen nadpriemernú regeneračnú schopnosť, ale aj dosť veľkú funkčnú rezervu. Stačí, aby bola zachovaná (obnovená) funkcia 20-25% pečeňových buniek (hepatocytov) a zvládne plnohodnotne všetky procesy, ktoré v organizme zabezpečuje. Zároveň sa zabráni, aby nepriaznivé dôsledky „štopania“ dospeli do nezvratného štádia.

Obr. 2: Sami sa niekedy „dobrovoľne“ meníme na „štopajúce monštrá“, nealkoholová tuková choroba pečene je pravidelne konkrétnym vyústením. Našťastie, náprava je možná. Ilustračné foto, zdroje:  https://zdravoteka.sk/priznaky/prejedanie-sa/, https://pixels.com/featured/1-fatty-liver-cnri.html
Obr. 2: Sami sa niekedy „dobrovoľne“ meníme na „štopajúce monštrá“, nealkoholová tuková choroba pečene je pravidelne konkrétnym vyústením. Našťastie, náprava je možná. Ilustračné foto, zdroje: https://zdravoteka.sk/priznaky/prejedanie-sa/, https://pixels.com/featured/1-fatty-liver-cnri.html 

 Diagnóza nealkoholovej tukovej choroby pečene sa, popri precízne odobratej anamnéze (rozhovor s pacientom), robí kombináciou krvných, biochemických vyšetrení, ultrasonografie, počítačovej tomografie, prípadne magnetickej rezonancie. Najpresnejšia je biopsia, kedy lekár odoberie vzorky pečeňového tkaniva pomocou špeciálnej ihly. Následne sa preparáty posúdia pod mikroskopom a doplnia, pokiaľ treba, ďalšími vyšetreniami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Liečba nealkoholovej tukovej choroby pečene má za cieľ odstrániť (zmierniť) kľúčové príčinné faktory, o ktorých sa bezpečne vie, že ju spôsobujú. Vždy ide o komplex viacerých liečebných úkonov. Nezaobíde sa bez precíznej diéty, v ktorej sa musí stabilizovať pitný režim, radikálne znížiť energetický príjem, ubrať voľné sacharidy a nasýtené tuky, presne nastaviť a vyvážiť prísun bielkovín, posilniť rovnocenný príjem všetkých omega foriem nenasýtených tukov (mastných kyselín), starostlivo vyberať mikroživiny, najmä niektoré minerály, vitamíny a im podobné látky, vrátane antioxidantov, flavonoidov (ovocie, zelenina), probiotík („dobré“ mikroorganizmy), prebiotík (najmä potravinovú vlákninu). Súbežne je nutné zbavovať sa a postupne vynechať pečeň priveľmi zaťažujúcich požívatín (najmä údených, vysmážaných), sladených nápojov (s obsahom glukózovo – fruktózových sirupov). Všetko to prepojiť s režimovými opatreniami (oddych, spánok, relax, psychohygiena), pohybovými aktivitami (zvyšovanie podielu pre zdravotný stav a vek adekvátnej pohybovej činnosti). Všetko s jedným zásadným cieľom, zabezpečiť postupné a kontrolované zastabilizovanie telesnej hmotnosti, s precíznym prihliadaním, aby nevznikol akýkoľvek nutričný deficit, najmä mikroživín a biologicky aktívnych látok a došlo k výraznému úbytku prísunu pečeni škodiacich impulzov z vonkajšieho aj vnútorného prostredia človeka. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obr. 3: Liečba nealkoholovej tukovej choroby pečene je komplexná, ale bez diéty sa nezaobíde. Ilustračné foto, zdroj: https://www.nasezdravie.sk/magazin/pecenova-dieta
Obr. 3: Liečba nealkoholovej tukovej choroby pečene je komplexná, ale bez diéty sa nezaobíde. Ilustračné foto, zdroj: https://www.nasezdravie.sk/magazin/pecenova-dieta 

 Zo stručného výpočtu je jasné, že nie je možné vypracovať nejaký „univerzálny“ postup, ktorého dodržanie prináša efekt každému, lebo ide - prípad od prípadu - o absolútne individuálne zvolený proces. (viď aj www.symptomedica.com) Púšťať sa do jeho laického plánovania a realizácie nie je rozumné, mnohokrát priam kontraproduktívne. Aj naše skúsenosti mnohokrát preukázali, že sa docieli takmer pravidelne presný opak zamýšľaného cieľa, čiže nie zlepšenie vývoja nealkoholovej choroby pečene, ale jej zhoršovanie.

Obr. 4: Princíp liečby nealkoholovej tukovej choroby pečene spočíva v uvážlivom odoberaní škodiacich živín a nahrádzaní chýbajúcich prospešných, čo vôbec nie je vždy jednoduchou záležitosťou, lebo rozhoduje kvalita, nie kvantita. Ilustračné foto, zdroj:  https://www.zenysro.cz/blogy/osobni-rozvoj/rovnovaha-z-vice-uhlu
Obr. 4: Princíp liečby nealkoholovej tukovej choroby pečene spočíva v uvážlivom odoberaní škodiacich živín a nahrádzaní chýbajúcich prospešných, čo vôbec nie je vždy jednoduchou záležitosťou, lebo rozhoduje kvalita, nie kvantita. Ilustračné foto, zdroj: https://www.zenysro.cz/blogy/osobni-rozvoj/rovnovaha-z-vice-uhlu 

 Vždy je totiž treba vedieť, ktoré živiny, s ich hlavnými účinnými látkami (tzv. majoritné aktívne látky) a kedy je potrebné pridávať, iné uberať, aby sa v prvej fáze docielila vzájomná a vyvážená rovnováha vnútorného prostredia človeka. Následne ju udržať, lebo je a hlavne v počiatočných štádiách, nanajvýš krehká. Znamená to, že môže ostať a spevnieť alebo sa „rozsype“, čo v konečnom dôsledku núti začať celý liečebný proces nanovo. Okrem toho, nezdar dosť ublíži psychike pacienta, jeho sebavedomiu , odhodlaniu a viere uspieť vlastnými silami a prostriedkami. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

 A keďže v hre je reálna možnosť úplného vyliečenia, tým plnohodnotná obnova pečeňového zdravia, zveriť sa odborne erudovanému subjektu je dosť naliehavé! V opačnom prípade musí postihnutá osoba tŕpnuť či sa jeho ochorenie nedostane do fáze „druhého úderu“ (viď predchádzajúci blog) a cesta späť bude zrazu „zarúbaná“.

 Aj z uvedených dôvodov pripomíname, že Symptomedica má kapacity, schopnosti
i možnosti byť v tomto procese tvorivým, no hlavne úspešným partnerom.

 Prevencia je nemenej dôležitá a tu je potrebné spomenúť aspoň niekoľko elementárnych zásad, ktoré dnes zjavne nedoceňujeme alebo o nich nevieme.

 O niektorých obzvlášť závažných si povieme nabudúce.

Autor: MUDr. Karol Džupa, CSc.
Autor: MUDr. Karol Džupa, CSc. 
Symptomedica

Symptomedica

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  92
  •  | 
  • Páči sa:  98x

Sme interná a dietologická ambulancia špecializovaná na prevenciu a podpornú liečbu civilizačných ochorení, so zameraním na črevo a črevný mikrobióm. http://www.symptomedica.com Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

reklama

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu