Medzi spúšťače histamínovej intolerancie patria aj niektoré lieky, patogény i probiotiká.

Autor: Symptomedica | 25.6.2020 o 11:30 | (upravené 25.6.2020 o 12:42) Karma článku: 10,28 | Prečítané:  6181x

     Zo stručného výpočtu našich odporúčaní je zrejmé, že diéta pri histamínovej intolerancii musí bazírovať na maličkostiach a detailoch, ktoré spolu s osobnou disciplínou postihnutej osoby 

zásadným spôsobom rozhodnú o zvrátení jej nepriaznivého priebehu, úspechu liečby a vyliečení alebo, pokiaľ diétu nedodržíme, pripraví perné chvíle.

     Podobne ako v prípade iných aj histamínovú intoleranciu môžu zhoršiť lieky. Z často používaných ide hlavne o niektoré kŕče uvoľňujúce a bolesť odstraňujúce (spazmolytiká, analgetiká), napr. Algifen, Novalgin či Quarelin (obsahujúce metamizol), nesteroidné antiflogistiká (protizápalové lieky), napr. Ibuprofen, Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin, niektoré antibiotiká, napr. amoxicilín (obsah kyseliny klavulovej), cefuroxím (Zinnat, Axetin, Xorimax), lieky na znižovanie vysokého krvného tlaku (s účinnou látkou verapamil, blokátor kalciových kanálov, Amicloton či TARKA), určité lieky tlmiace depresie (tzv. inhibítory MAO či s obsahom amitryptilínu, Cymbalta či Alventa, ale aj Diazepam), imunomodulátory (lieky podporujúce obranyschopnosť) napr. Humira či Plaquenil, niektoré lieky na vykašliavanie a zlepšenie dýchania (s obsahom acetylcysteínu, ambroxolu či aminofylínu, ACC Long, Ambrobene, Solmucol či Ambrosan) alebo lieky na liečbu žalúdočného dyskomfortu (Degan), malárie (chlorokvín) či tuberkulózy (izoniazid).

     Ďalší z dôvodov, prečo si je vždy potrebné podrobne preštudovať príbalový leták, najmä novo ordinovaných liekov.

     Obozretnosť pred mikroorganizmami, vrátane probiotickými („dobrými“), je v prípade histamínovej intolerancie tiež veľmi dôležitá a závažným spôsobom môže jej priebeh zhoršiť alebo vylepšiť.

Všeobecne platí, že hlavnými mikroorganizmami, tvoriacimi biogénne amíny sú tie, ktoré neznášajú kyslé prostredie a majú schopnosť (pomocou enzýmov dekarboxyláz) tvoriť z kyslých aminokyselín zásadité biogénne amíny. Týmto spôsobom si zároveň
vytvárajú „pre seba“ vhodné životné (menej kyslé) prostredie.

     Ľudia s histamínovou intoleranciou musia preto omnoho viac ako iní, dbať tiež na svoju ochranu pred mikrobiálnou, hlavne bakteriálnou infekciou. Nosenie ochranného rúška v rizikovom prostredí (veľká koncentrácia ľudí, napr. stanice, čakárne, obchodné centrá, hľadiská) preto nie je žiadnou extravaganciou. Nutné je tiež, aby už v prípade podozrenia alebo pri nástupe prvých príznakov ľubovoľného mikrobiálneho ochorenia, sa nechali bezodkladne vyšetriť mikrobiologicky, s cieľom identifikovať vyvolávajúci patogén. Najmä z dôvodu, že pri dysbióze aj bakteriálnej infekcii niektoré kmene vyložene produkujú histamín (prípadne iné biogénne amíny), tým zvyšujú jeho koncentráciu v organizme a kliniku histamínovej  intolerancie automaticky dramaticky zhoršujú.

     Viď aj www.symptomedica.com

     Zbystriť pozornosť musia, keď sa v kultivačných nálezoch objaví najmä Morganella morganii, Klebsiella pneumonium, Hafnia alvei, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Clostridium perfringens, Enterobacter aerogenes, Bacillus spp., Staphylococcus xylosus, Leuconostoc mesenteroides, Pediococcus spp., patogénne rody Pediococcus, Lactobacillus, Pseudomonas, Streptococcus, Micrococcus, čeľaď Enterobacteriaceae.

     Vtedy sú nutné nielen účinné antibiotiká, ale aj vhodné probiotikáprebiotiká, nosiče mikronutrientov (najmä vitamíny a minerálne látky, viď predchádzajúce blogy) a nutné je okamžite sprísniť diétne opatrenia. Najmenej do doby, kým infekcia nebude precízne zvládnutá.

     Rovnako musia byť ľudia s histamínovou intoleranciou obozretní pri výbere probiotických kmeňov, lebo niektoré „dobré“ mikroorganizmy tiež produkujú histamín (resp. iné biogénne amíny), napr. Lactobacillus buchneri, Lactobacillus  bulgaricus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus faecium, Streptococcus mitos, Bacillus macerans, Propionibacterium spp. 

Preto musí byť pacient s histamínovou intoleranciou
aj pri výbere
probiotík mimoriadne ostražitý.

     V prebiotických výživových doplnkoch treba uprednostniť najmä Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus lactis, Bifidobacterium infantis či Bifidobacterium longum, ktoré sú nápomocné nielen pri zvládnutí histamínovej intolerancie, ale tiež pri reparácii slizničnej bariéry, mikrobiómu a imunity.

     Pripomenieme, že minimálna dávka je 10 na 8-mu živých mikroorganizmov v jednej dávke probiotika, podávaného raz denne ráno a počas jedla.

     Celkom na záver je treba ešte aspoň heslovite pripomenúť nutnosť, zaradiť do komplexu liečebných opatrení pre ľudí, ktorí zápasia s histamínovou intoleranciou, jednoduchý individuálny či kolektívny tréning na posilňovanie telesnej a duševnej odolnosti a výdrže organizmu. Prináša to okamžitý profit, ale hlavne zakladá správny základ pre tvorbu nového životného štýlu v budúcnosti, čo chorému človeku poskytuje mnohokrát neoceniteľnú službu. Viď aj www.symptomedica.com

     Prepojenie telesného a duševného zdravia je totižto v prípade histamínovej intolerancie, no najmä jej úspešnej liečby, nanajvýš zreteľné. Preto nesmie byť táto časť liečby opomínaná, odsúvaná, ani podceňovaná.

Rovnako aj skoro nemilosrdné konštatovanie, že zháňanie
ekologicky bezchybných požívatín sa dnes ukazuje byť základným imperatívom doby a bez toho, aby túto tézu bolo nutné detailne „rozmeniť“ na drobné
či ju zoširoka prepitvávať alebo sa nad ňou rozčuľovať.

Pokračovanie nabudúce

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Demonštranti žiadali, aby Kollár odstúpil z čela parlamentu

Protest organizovali iniciatívy študentov a združenie Zastavme korupciu.

Rozprávky SME

O zakliatej sestre (číta Robert Roth)

Klasické rozprávky (nielen) pre vaše deti.

Prípad Traubner. Obťažovanie od vyšetrenia môže deliť tenká hranica

Denník SME hovoril so štyrmi Traubnerovými pacientkami.


Už ste čítali?